Προστασία Μεντεσέδων

Συμβουλές για την φροντίδα υλικών από ανοξείδωτο χάλυβα.

Πολλά προϊόντα της ΜΕΤΑΛΟΡ, όπως μεντεσέδες, ασφάλειες, κλπ,  αποτελούνται  από  μέρη  κατασκευασμένα από ανοξείδωτο χάλυβα 304.

Ο ανοξείδωτος χάλυβας χρησιμοποιείται στις κατασκευές όπου απαιτείται προστασία από τη διάβρωση, μοντέρνα αισθητική και υψηλές προδιαγραφές υγιεινής. Η ανθεκτικότητα του υλικού στη διάβρωση οφείλεται στο στρώμα οξειδίου του χρωμίου το οποίο σχηματίζεται και πάλι όταν καταστραφεί. Αυτό σημαίνει ότι κάτω από φυσιολογικές συνθήκες η σκουριά δεν αποτελεί πρόβλημα  για  τον  ανοξείδωτο χάλυβα 304.

Παρόλα αυτά, είναι πιθανό ο ανοξείδωτος χάλυβας  να  φαίνεται  σκουριασμένος. Συχνά στις οικοδομές και αλλού, υπάρχουν ξένα σώματα με περιεκτικότητα σε σίδηρο. Αυτά  τα  σωματίδια  προσκολλώνται  στην επιφάνεια  του  υγειούς  ανοξείδωτου  και προκαλούν  αυτό  που  είναι  γνωστό  σαν επιφανειακή σκουριά. Το φαινόμενο αυτό είναι πολύ πιο έντονο και συχνό όταν τα υλικά βρίσκονται σε εξωτερικό χώρο κοντά στην θάλασσα ή και γενικότερα σε νησιωτικές περιοχές.  Αυτή  η  φαινομενική  σκουριά  μπορεί  να αφαιρεθεί εύκολα εάν αντιμετωπιστεί έγκαιρα,  κάνοντας χρήση  διαφόρων  σετ  συντήρησης  ανοξείδωτου  χάλυβα που υπάρχουν στο εμπόριο,  επιτρέποντας  στην  επιφάνεια  να αναγεννηθεί ξανά. Φυσικά, εάν τα υλικά παραμεληθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς καμία φροντίδα και συντήρηση, η παραπάνω διαδικασία γίνεται αρκετά πιο δύσκολη.

 

Βασικός καθαρισμός

Ο καθαρισμός της επιφάνειας του ανοξείδωτου δεν πρέπει να γίνεται με καθαριστικά γενικής χρήσης (με βάση τη χλωρίνη ή το οινόπνευμα) διότι αφενός δεν καθαρίζουν την επιφάνεια αφετέρου μπορεί να προκαλέσουν στίγματα και διάβρωση της επιφάνειας. Ο καθαρισμός πρέπει να γίνεται μόνο με ειδικά καθαριστικά για ανοξείδωτες επιφάνειες που μπορείτε να  βρείτε στο εμπόριο τα οποία και καθαρίζουν αλλά και προστατεύουν την επιφάνεια του ανοξείδωτου.  Ο καθαρισμός θα πρέπει να γίνεται μία φορά το μήνα, και αν πρόκειται για περιοχές κοντά σε θάλασσα, λίμνες ή βιομηχανικές εγκαταστάσεις, μία φορά την εβδομάδα,  προκειμένου να μην επιτρέπουμε σκόνη και άλλες ουσίες να απορροφούνται από τους πόρους του υλικού και να προκαλούν μόνιμες βλάβες.

Τα υπολείμματα από κόλλες και άλλα δομικά υλικά  (σταγόνες  από  τσιμέντο,  πιτσιλιές από μπογιά) μπορούν να οδηγήσουν στη διάβρωση, και το πρώτο βήμα είναι ο πλήρης καθαρισμός  τους.  Μη  χρησιμοποιείτε μεταλλικά  εργαλεία  ή  καθαριστικά  που περιέχουν υδροχλωρικό οξύ. Είναι καλύτερα να χρησιμοποιήσετε μια ξύλινη σπάτουλα για να τα αφαιρέσετε πριν στερεοποιηθούν. Αφαιρέστε  κομμάτια  μπογιάς  χρησιμοποιώντας νέφτι.

 

Εφαρμογές

Για να αφαιρέσετε την επιφανειακή σκουριά και  βρωμιά,  εφαρμόστε  ένα καλό καθαριστικό για ανωξείδωτα χρησιμοποιώντας  ένα  υγρό  σφουγγάρι γυαλίσματος  και  απλώστε  το  κατά  μήκος εφαρμόζοντας  ελαφριά  πίεση  ώσπου  να αφαιρεθούν όλες οι κηλίδες. Αφαιρέστε τις επίμονες ακαθαρσίες τρίβοντας δυνατά με πανί  γυαλίσματος  ή  με  σφουγγάρι.  Μετά τον καθαρισμό, αφαιρέστε το κατάλοιπο του προϊόντος  με  νερό.

 

Η συμβουλή μας

Ο συχνός καθαρισμός με ένα καλό σετ καθαρισμού ανοξείδωτου χάλυβα εξασφαλίζει ότι οι ανοξείδωτες επιφάνειες θα παραμείνουν όμορφες. Η σωστή φροντίδα των επιφανειών τους τα κάνει να φαίνονται σαν καινούργια και μετά από πολλά χρόνια.

Συμβουλές για την φροντίδα ορειχάλκινων μεντεσέδων.

ΜΙΑ ΠΟΡΤΑ ΠΟΥ ΑΡΧΙΖΕΙ ΝΑ ΤΡΙΖΕΙ ΘΕΛΕΙ ΑΜΕΣΗ ΕΠΙΔΙΟΡΘΩΣΗ !

Τα τριξίματα στις πόρτες είναι ένα φαινόμενο με το οποίο αργά ή γρήγορα όλοι μας ερχόμαστε αντιμέτωποι. Ιδιαίτερα σε παλιότερες κατοικίες, αυτό το πρόβλημα στις πόρτες ή σε έπιπλα είναι πιο συχνό.

Ακόμη χειρότερα, το πρόβλημα είναι πολύ μεγαλύτερο σε εξωτερικά κουφώματα που δεν ανοιγοκλείνουν για μεγάλο χρονικό διάστημα όπου οι μεντεσέδες παραμένουν ακίνητοι και στο έλεος των σκληρών πολλές φορές εξωτερικών συνθηκών που προκαλούν διάβρωση στα μέταλλα.

Σε αυτή την περίπτωση, οι μεντεσέδες μπορεί να κολλήσουν ή ακόμη και να σπάσουν εάν επιχειρήσουμε να τους λειτουργήσουμε βίαια. Γι αυτό πρέπει συστηματικά να τους φροντίζουμε για να μην φτάνουμε στο σημείο που δεν επιδέχονται καμία επιδιόρθωση, παρά μόνο αντικατάσταση. Ειδικότερα, οι μεντεσέδες των εξωτερικών κουφωμάτων θέλουν συντήρηση μία φορά τον χρόνο για τις ηπειρωτικές περιοχές, και δύο φορές τον χρόνιο για τις νησιωτικές – παραθαλάσσιες.

Με το που θα εμφανιστούν τα πρώτα ελαφρά τριξίματα, πρέπει αμέσως να επέμβουμε.

Στην αρχή ο ενοχλητικός ήχος μπορεί να μην σας προβληματίζει. Σύντομα όμως θα δυναμώσει και δεν θα είναι πλέον ανεκτός. Η επιδιόρθωση πρέπει να είναι άμεση. Τα τριξίματα συνήθως προέρχονται από τους μεντεσέδες. Αν ανοίξετε σιγά σιγά την πόρτα θα εντοπίσετε από ποιο σημείο προέρχεται ο θόρυβος. Αυτό συμβαίνει επειδή το στρώμα λίπανσης που υπήρχε έχει αφαιρεθεί με τα χρόνια και πλέον το μέταλλο τρίβεται με μέταλλο προκαλώντας τον ενοχλητικό αυτό θόρυβο.

Με την χρήση ενός λιπαντικού σπρέι όπως για παράδειγμα το WD40, θα συντηρήσετε τους μεντεσέδες και θα λύσετε το πρόβλημα για μεγάλο χρονικό διάστημα αποκαθιστώντας την ομαλή λειτουργία τους ξανά. Ψεκάζοντας τον πείρο του μεντεσέ, τα δραστικά συστατικά του WD40 διεισδύουν και λιπαίνουν όλα τα λειτουργικά μέρη σταματώντας κάθε σφύριγμα και τρίξιμο της πόρτας. Εκτός του WD40 υπάρχουν και άλλα ειδικά λιπαντικά προϊόντα που είναι κατάλληλα για λίπανση μεντεσέδων για μεγάλο χρονικό διάστημα.

error: Προστατευμένο περιεχόμενο !